Децата ставали агресивни без харесвания във Фейсбук - Фейсбук новини - Фейсбук новини - Фейсбук Мания - Facebook Mania!Начало » Новини » Фейсбук новиниРешават бързо конфликти в интернет с медиация

Фейсбук агресия

Децата трупат агресия, която може да избухне по-всяко време, ако нямат достатъчно харесвания във фейсбук профила си. Това е един от изводите на международната конференция, проведена вчера с експерти от 6 държави в Добрич, пише в. "Монитор".Пристрастяването на подрастващите към интернет пространството и социалните мрежи водят до конфликти от нов тип и са необходими нови техники за разрешаване на проблемите. В социалните мрежи децата си разменят обидни реплики, което пък се пренася и върху взаимоотношенията им в училище. Този тип конфликти все по-често тръгва с размяна на обидни реплики или кражба на самоличности в интернет, предупредиха педагози на проведената в Добрич работна среща по международния проект „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователна, социална и културна среда”, от секторна програма „Грюндвиг”. В програма „Грюндвиг” на Европейския съюз участват учители, юристи, психолози и социални работници от Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция и България.

„Проектът е насочен към овладяване на нови техники за справяне с конфликтите. Недоразуменията, които възникват в интернет, най-често са кражба на парола и самоличност, с което се наврежда на друго лице, а това бързо се пренася в училищната среда. Децата трупат агресия и когато нямат достатъчно харесвания във Фейсбук, поясни Весела Панчева, директор на СОУ „Димитър Талев” в Добрич, което е партньор в проекта. След подобен конфликт между двама ученици в училището, които си партнирали в интернет игра, единият се преместил в друго учебно заведение, допълни Панчева.

Споровете могат да бъдат решавани бързо и икономично с медиация, като особено успешно това става, когато самите ученици влизат в ролята на посредници. Изпитана рецепта за умиротворяване на враждуващите страни е да разменят позициите си така че всеки да може да прецени ситуацията и от гледната точка на другия, посочват педагозите. Ден преди работната среща участниците в проекта са разиграли 3 казуса в различни варианти.

В рамките на партньорския проект ще бъдат издадени брошури с решени казуси чрез медиация, така че и други училища да могат да се възползват от опита. Догодина партньорите ще участват в тренинги за решаване на конфликти на форуми в Испания и Италия.

 

 Автор: ИВА ДИМИТРОВАИзточник: http://www.monitor.bg

Категория: Фейсбук новини | Добавено на: (28.12.2014) | Рейтинг: 0.0/0
Преглеждания: 575 | Тагове: фейсбук новини |

Подобни новини: